Zřejmě nejednoho chovatele občas překvapí jeho psí miláček, když si sám „uloví“ okurku ze záhonku, nebo zralé šťavnaté jablko ze sadu. I psi, kteří jsou převážně krmeni masem si rádi pochutnají na sladkém ovoci a křehké křupavé zelenině. Víte, které druhy ovoce a zeleniny můžete Vašemu psovi s čistým svědomím nabídnout? Pozor na toxické a těžce stravitelné odrůdy.

Sladké a výživné ovoce

Stejně jako lidé i psi milují sladkou chuť. Dopřejte svému psovi kousky čerstvého, sezónního ovoce jako skvělý pamlsek a zpestření k běžné krmné dávce. Nejen, že si výtečně pochutná, zároveň si doplní denní dávku potřebných vitamínů a dalších živin nejen pro dobrý stav trávicího traktu.

Vhodné druhy ovoce pro Vašeho psa:

*jablka, hrušky, meruňky,

*banány

*bobulovité plody (borůvky, brusinky, maliny, jahody),

*meloun, ananas, sladké citrusové plody a další,

Křehká a chutná zelenina

Někteří psi milují chroupání salátové okurky, zvlášť v letních měsících je příjemně ochladí a hydratuje. Dále nepohrdnou sladkou mrkví, batáty, brokolicí, nebo dokonce i paprikou. Příjem zeleniny významně ovlivňuje imunitní systém, harmonické trávení a vyživuje tkáně. Chutným způsobem dodají tělu vitamíny, vlákninu a minerální látky.

Benefity, které ovoce a zelenina přináší

*Péče o dobrý stav trávicího traktu,

*výživa pokožky, srsti i vnitřních orgánů,

*snížení zánětlivých onemocnění,

*zdroj vlákniny, vitamínů a minerálních látek,

*podpora imunitního systému a vitality,

*jedná se o zdravou a chutnou svačinku.

Pozor na některé druhy zeleniny a ovoce, které se psům velmi těžko tráví a mohou vyvolat zdravotní potíže

Některé druhy ovoce a zeleniny jsou pro Vašeho psa nevhodné, nebo přímo nebezpečné. Dbejte na správný výběr, předejdete tak zdravotním komplikacím jako je průjem, zvracení, nebo bolesti břicha. Vyhněte se například avokádu, kokosu, hroznovému vínu, cibuli, česneku, nebo pórku. Zelenina by měla být podávána převážně tepelně upravená pro její snazší stravitelnost. Nepodávejte Vašemu psovi zbytky zeleniny z kuchyně, která obsahuje sůl a koření.

Náš tip: Další variantou, jak dodat Vašemu psovi vitamíny ze zeleniny, nebo ovoce jsou zdravé svačinky s obsahem různých přísad. Vybírat můžete z kapsiček s obsahem zeleniny a masa, snacků s chutným ovocem, nebo kompletního krmiva s jedinečnou kompozicí ovoce, nebo zeleniny.