Pokud jste se rozhodli, že Vaši domácnost bude sdílet malý křeček, osmák, pískomil, zakrslý králík, nebo třeba morče, buďte si jisti, že se rozhodně nudit nebudete. Tito mazlíčci vykazují nekonečnou vitalitu a energii. Můžeme se od nich s radostí učit. Stále mají chuť si hrát a uvítají Vaši pozornost.

Vytříbený jídelníček aneb potěšte chuťové pohárky malého hlodavce

Pokud nemáte ideální prostor pro většího mazlíčka, hlodavec je tou pravou volbou. Jeho chov je finančně nenáročný, a hlavně ho s přehledem zvládnou i děti. Na čem si vlastně malí hlodavci nejvíce pochutnají?

*Mezi oblíbené krmivo patří dle druhu hlodavce obiloviny jako je ječmen, pšenice, nebo oves. Hlodavci si dále rádi pochutnají na vojtěšce, kukuřici a slunečnici. Zvolit můžete i extrudované pelety a směsi šité na míru právě zvolenému hlodavci dle jeho velikosti a dalších preferencí.

*Doplňkové krmivo může obsahovat sušené ovoce, zeleninu a bylinky. Bude to pro Vašeho mazlíčka vítaná změna a rád si smlsne na sladkém usušeném jablku, nebo mrkvi. Vhodným výběrem sušených bylinek podpoříte zdravé trávení, imunitní systém a vitalitu. Některé bylinky působí protizánětlivě, desinfekčně, podporují zdravou chuť k jídlu, zklidňují, nebo působí pozitivně na dýchací cesty. Možností je nespočet.

*Jemné a křupavé seno jako delikatesa vhodná nejen pro zimní období. Obsahuje vysoký podíl vlákniny a vitamínů. Kvalitní seno má skvělou chuť a nezaměnitelnou vůni. Luční seno je výbornou volbou díky obsahu různých bylin. Příznivě působí na správný chod trávení a vylučování. Malí hlodavci si příjemnou formou obrousí zuby. Zároveň je pro ně nesmírná zábava stavět si z většího množství sena hnízda a úkryty.

Den ve znamení her a zábavy

Jak už bylo zmíněno, hlodavci jsou vysoce aktivní tvorové. Vymezte jim prostor pro zábavu, pohyb a pořiďte jim hračky, které s radostí uvítají. Kolotoče, prolézačky, úkryty, domky a další vychytávky díky nimž se zabaví na nekonečně dlouhou dobu. Užijte si příjemné chvíle s roztomilým a zábavným společníkem. Bude rád za každou aktivitu, kterou vynaložíte ke společným hrám. Vhodně zvolené hračky zpestří hlodavcům program a mohou pomoci i při nezbytné péči o chrup.

*Dokonalé úkryty z přírodních materiálů (tráva, seno, sláma a jiné přírodniny).

*Velmi oblíbené běhací kolo. Neustále rotující kotouč, ve kterém hlodavec běhá účinně podporuje aktivní způsob života a přináší psychickou pohodu.

*Prolézačky jsou dalším oblíbeným prvkem klecí a kotců. Poskytují jak úkryt, tak zábavné vyžití.

*Dřevěné, dentální hračky určené ke kousání a potřebnému obrušování chrupu.

*“Jedlé“ hračky jsou velmi oblíbenou volbou pro každého hlodavce. Sušená zelenina, ovoce, seno, bylinky a další pochoutky.

Potřeby pro péči o hlodavce a další vychytávky

Péče o malého hlodavce zahrnuje nejen krmení, ale i starost o drápky, chrup, srst, nebo pokožku. Některé úkony zvládnete sami doma, s jinými Vám ochotně poradí a pomůže zvěrolékař. Kromě jemné pečující kosmetiky jistě využijete i další pomůcky:

  • Chladící podložky hlodavci velmi ocení v horkých dnech.
  • Vycházka s mazlíkem? I to je možné, pokud mu bude vyhovovat nosit postroj či vodítko.
  • Odpuzovače a čističe využijete k dezinfekci klecí, zajistíte tak hygienicky bezpečné prostředí.
  • Antiparazitní prostředky s účinnými složkami proti napadení parazity.

Čím uděláte radost Vašemu mazlíčkovi, bude to nová hračka, postroj na procházku, nebo raději něco dobrého na zoubek?