Jak jistě víte každá kočka uvítá svůj vlastní klid a rozhodně nedělá nic na povel. Sama si určí, co je pro ni vhodné a příjemné. Tak musíme přistupovat i k venčení, pokud si myslíte, že bude pro Vaši kočku přínosné. Příprava je nezbytná a je důležité začít již v útlém věku, starší kočku stěží naučíte novým „kouskům“. Pokud bude Vaše kočka s venčením svolná, užije si s radostí pobyt venku, který ji náramným způsobem zpestří život.

Kdy a jak začít? Především postupně s citlivostí a trpělivostí

Kočky jsou svéhlavé, rozhodně na ně nespěchejte s učením se nových věcí. Sama musí přijít na to, zda ji určitá aktivita bude plně vyhovovat. Jako první bod je nezbytné nechat Vaši kočku zvyknout si na obojek. S velkou trpělivostí ji zkoušejte obojek nasadit, tak aby získala důvěru. Nechte ji ho prohlédnout, nechat ho k dispozici i jako hračku, chvalte ji a odměňujte pamlskem. Následuje fáze vyzkoušení vodítka. Pozvolna, jen v klidu domova. Trénink a cvik dělá mistra.

První procházka venku mimo bezpečí domova

Pečlivě promyslete směr procházky, tak aby byla pro Vaši kočku co nejvíce zajímavá a příjemná. Straňte se ulice, kde za každými vrátky číhá rozzlobený pes. Nezpůsobujte kočce zbytečný stres, nebo potažmo i trauma. Dejte přednost klidné části zahrady, nebo parku. Postupně ji nechte zvykat na různé situace, ale zároveň ji buďte maximální oporou. Musí cítit, že u Vás bude vždy v bezpečí, respektive ve Vaší náruči.

Pravidla, která sníží riziko jakékoliv psychické i fyzické újmy při pobytu venku

*Dobře padnoucí obojek s vodítkem je základ. Lze použít i komfortní postroj, pokud se bude v něm Vaše kočka dobře cítit.

*Ze začátku postačí pár minut pobytu venku a v přírodě. Intervaly postupně prodlužujte.

*Zvolte chráněný prostor bez ostatních zvířat pro pohodlnou aklimatizaci. Časem si zvykne na ruch venkovního života, nezvyklé zvuky i setkání s dalšími živočichy.

*Nechte Vaši kočku prozkoumat to, co ji nejvíce zajímá, různá zákoutí, křoví, nebo ji nechte vylézt na strom za Vaší asistence, pokud ji to bude lákat.

*Antiparazitní prostředky ochrání před nechtěnými parazity.

*Přizpůsobte venčení s ohledem na počasí tak, aby se Vaše kočka cítila v bezpečí a spokojeně.

*Na procházku můžete vzít s sebou funkční pamlsek s catnipem. Odměna, skvělá chuť i snížení případného stresu se vždy hodí.

*V neposlední řadě myslete na to, že kočka za Vámi na vodítku nebude chodit jako poslušný pejsek. V tomto případě se musíte Vy podvolit a citlivě přizpůsobit jejím potřebám.

Umožněte Vaší kočce pobyt v zahradě, nebo parku tak, aby byla spokojená z objevování nových podnětů. Psychická pohoda je nezbytná pro zdravý aktivní život. Každodenní krátká procházka bude mít příznivý vliv na její celkovou vitalitu a bude se těšit na další zážitky. Přirozeným způsobem tak bude rozvíjet i své lovecké instinkty.