Majitelé domácích mazlíčků již ví, o čem je řeč. Nejen v letních měsících, kdy se náhle změní počasí, spustí se liják, vichr a bouřka je na problém „zaděláno“. Vašeho mazlíčka přepadne úzkost a panika. Jak z toho ven? Máme pro Vás několik tipů, jak zklidnit psa při těchto nepříjemných stavech.

Pozvolná adaptace na zvuky od útlého věku

Seznamujte Vašeho psa se zvuky různého původu, tónu a výšky hlasitosti již od ranného věku. Váš pes si tak snadno zvykne i na nenadálý hluk. Psi mají velmi citlivý sluch, proto vnímají naprosto jiné vjemy než lidé. Dokáže rozpoznat blížící se bouřku i pokud my ji zatím neslyšíme.

Nejčastější symptomy paniky a úzkosti:

*Neklid, celkový třes,

*stažený ocas i uši,

*nejistý výraz očí,

*štěkání, kňourání, vytí,

*snaha utéct, nebo najít úkryt,

*zrychlený dech a další.

Bezpečné zázemí, rozptýlení a odvrácení pozornosti

Přesto, že se snažíte se svým psem a jeho úzkostmi pracovat, i tak může být trochu bázlivý a strach z bouřky přetrvávat. Jakmile nastane situace, kdy se nebude cítit dobře a bude pociťovat nepříjemné až panické obavy, buďte mu nablízku. Vytvořte bezpečné zázemí, úkryt, nebo svou náruč. Mluvte na něj, jen pozor na přílišné chlácholení – to může být zcela kontraproduktivní. Váš pes musí i z vás cítit, že se „nic“ neděje a jste také v pohodě a beze strachu.

Snažte se odvrátit pozornost a plně ho zaměstnat, pokud je to možné. Nikdy psa za strach netrestejte, ani zvýšeným hlasem. Zaujměte klidný postoj a nabídněte interaktivní hru, nebo jinou činnost. Vhodné jsou i doteky, tak aby pes cítil bezpečí a jistotu, kterou mu můžete poskytnout. Buďte trpěliví a laskaví.

Funkční pamlsky a doplňky jako vhodná alternativa

Ke zklidnění a navození větší pohody u Vašeho mazlíčka může pomoci i podání funkčního pamlsku, nebo doplňku stravy. Většinou obsahují směs léčivých bylin, jako meduňku, kozlík lékařský, nebo třezalku. Dále je vhodné podávat doplňkové krmivo s obsahem CBD složkou, která minimalizuje úzkostné stavy. Pokud je panická ataka velmi silná, poraďte se se svým zvěrolékařem na vhodné medikaci.