Pijou vám krev záplavy klíšťat po procházkách? Nedejte jim šanci.

 

Je nám jasné, že se těšíte, až se oteplí, abyste vyrazili na dlouhé procházky. Stejnou měrou se na to ale těší klíšťata. A každý pejskař ví, že šance, že si váš chlupáč přinese alespoň jedno domů, je téměř 100%. Je něco, co na klíšťata opravdu platí? Pojďme se na to podívat.

 

Proč jsou klíšťata vlastně nebezpečná?

 

Vašim hafanům škodí hned dvěma způsoby. Přenášejí infekční onemocnění, která můžou zásadně ovlivnit zdravotní stav psa. Nejčastěji je to lymská borelióza, která vyžaduje co nejrychlejší odhalení, jinak napadá klouby a nervový systém. Klíšťata ovšem svým přisátím poškozují kůži psa a způsobují neklid. Důsledkem intenzivního drbání mohou být záněty a infekce.

 

Nedejte klíšťatům šanci

 

Základní pravidlo zní. Rozhrnout srst. Ideálně po každé procházce od jarních až po podzimní měsíce. Klíšťata číhají všude, a proto neznamená, že když nechodíte se psem do lesa, máte o problém méně. Mezi jejich nejoblíbenější místa přisátí patří dobře prokrvená místa se slabší kůží – slabiny, krk a partie kolem uší.

 

Naštěstí v dnešní době existuje celá řada přípravků, které dokáží záplavu klíšťaty zastavit. Jaké antiparazitikum ochrání vašeho psa nejlépe? Mnohdy na to přijdete systémem “pokus-omyl”, neb na každého funguje něco jiného. Pojďme se na nejpoužívanější druhy podívat, ať vám výběr alespoň trochu usnadníme.

 

Antiparazitika pro psy – jejich plusy a mínusy

 

Antiparazitní obojky- řadí se mezi nejoblíbenější a nejúčinnější možnosti ochrany, čemuž odpovídá i nabídka.  Vybírat můžete mezi obojky na chemické nebo čistě přírodní bázi. Doba účinku je v řádu několika měsíců a pes je chráněn nejen před klíšťaty, ale i blechami a dalšími parazity. Obojky psa nijak neomezují v pohybu a může se s nimi i koupat.

 

Profizoo tip: Extra účinný obojek Scalibor ochrání nejen před klíšťaty, ale i komáry a pakomáry.

 

Co patří mezi nevýhody antiparazitních obojků pro psy?

Psi s citlivou kůží na ně mohou mít alergickou reakci. Obojky mnohdy silně zapáchají. Pokud máte psa v bytě, je skvělou volbou obojek Scalibor, o kterém ani nebudete vědět. Pokud máte doma menší děti, které nepustí psa z očí, doporučujeme jinou volbu antiparazitik.

 

Spot-on/pipety – jejich nespornou výhodou je jednoduchá jednorázová aplikace. Účinné látky se vstřebávají do pokožky a jsou rozptýleny po celém povrchu těla. Pipety dosahují až 90% účinnosti stejně jako obojky.

 

Mínusem je kratší účinnost v řádu několika týdnů a tím i vyšší pořizovací cena, neb aplikaci během roku budete muset provádět minimálně šestkrát.

 

Výborné zkušenosti mají chovatelé s pipetou Advantix  – oceňují její účinek a snadnou aplikaci.

 

Antiparazitní spreje a pudry – poslouží nejlépe jako první pomoc při napadení. Většina sprejů má pouze hubící účinek, ne preventivní. Pomocí spreje však můžete vystříkat i pelíšek psa. Nevýhodou je krátká doba účinnosti a v případě pudrů i zdlouhavá aplikace, kdy je třeba přípravek do srsti vmasírovat.

 

Pokud potřebujete okamžitě zklidnit drbajícího se hafana, sáhněte po spreji Frontline . Je vhodný i pro kočky.

 

Antiparazitní šampony – obsahují složky, které klíšťatům a blechám nevoní. Díky tomu jsou skvělým doplňkem při ochraně mazlíčků před parazity. Šampon sice dokáže zahubit parazity, ale nenahradí pipetu ani obojek. Navíc ne vždy je šamponování u psů vítáno.

 

Základních 5 pravidel, které dodržujte celoročně:

 

  • Psa kontrolujte po každé procházce.
  • Pokud používáte více druhů antiparazitik, konzultujte jejich vhodnost s veterinářem.
  • Našli jste přisáté klíště? Použijte speciální pinzetu, klíště opatrně vyndejte a spalte.
  • V případě zamoření plech je třeba ošetřit všechny mazlíčky v domácnosti a nevynechat ani pelechy a sedačky.