Morče je oblíbený hlodavec, kterého si většinou pořizujeme do rodiny s dětmi. Je to hravý a přívětivý kamarád s dobrosrdečnou náturou. Snadno se o něj pečuje a není náročné. I pokud bydlíte v bytě, dopřejte občas svému čtyřnohému kamarádovi pobyt venku. Poradíme jak na to. Stačí se držet pár pravidel a Vaše morče bude nadmíru spokojené.

Morče na vodítku nemusí být rarita

Dávno neplatí, že na vodítko patří pouze pes. Již jsme si zvykli v parku vídat na vodítku kočku, fretku, nebo králíka. Proč by se nemohlo náležitě vyvenčit i Vaše morče? Venčení bez vodítka, nebo komfortního postroje určitě nebude ideální. Pořiďte svému mazlíkovi bezpečné doplňky, na které ho pomalu a citlivě nechte zvykat. Nejdříve ho nechte doma pobíhat například s vodítkem, aby si zvyklo a přijalo tento bezpečnostní prvek. Po tréninku můžete s klidem vyrazit do parku, nebo zahrady. Vycházka nebude probíhat tak jako se psem, který poslouchá a následuje Vaše povely. Morče bude svévolně pobíhat a zkoumat okolí. Myslete na to a citlivě respektujte malého kamaráda. Vodítko poslouží primárně k tomu, aby se morče při případném leknutí a stresu nezaběhlo neznámo kam.

Bezpečný prostor pro venčení je základ

Zvykejte morče pozvolna na pobyt venku. Bude se jednat o velmi silný zážitek, na který bude nutné ho pozvolna připravovat. Zvolte klidné místo bez přítomnosti ostatních zvířat, tak aby bylo morče v klidu a pohodě. Nabídněte mu prostor s čerstvou šťavnatou trávou. Bude s radostí prozkoumávat a ochutnávat. Začněte pár minutami, pokud bude morče v klidu, můžete intervaly venčení prodlužovat. Uvidíte, že si postupně navykne na nové zvuky i situace, které z domova nezná. Buďte trpěliví a citliví, každý „začátek“ potřebuje svůj čas. Buďte Vašemu mazlíčkovi oporou, mluvte na něj a případně pohlaďte, aby cítil, že je vše v pořádku a nic mu nehrozí.

Zařaďte krátkou procházku a venčení do denního harmonogramu a užijte si společné chvíle na čerstvém vzduchu. Vždy samozřejmě berte v potaz i počasí. Pro zpestření venčení můžete podat morčeti nějakou dobrůtku.

Svéhlavé morče

Pokud máte doma morčátko, které si nechce zvykat na postroj, nebo vodítko, nebude to ani tak problém. Pořiďte stabilní, dostatečně velkou a pevnou ohrádku, do které morče umístíte. Proběhne se, ochutná trávu a bylinky a pobyt na čerstvém vzduchu mu bude velmi prospěšný.

Pozor na tyhle malé útěkáře! Morčata jsou velmi aktivní a po chvíli se může snažit se podhrabat. Průběžně ho kontrolujte a hlídejte. Ohrádku umístěte na klidné stinné místo, kam nemají přístup ostatní zvířata, která mohou morče stresovat.