Socializace psa je jedním z klíčových prvků, které Vám zabezpečí spokojené soužití s Vaším čtyřnohým kamarádem. Je důležitá pro psa samotného, tak i pro Vás coby majitele. Předejdete nepříjemným situacím, jako je strach z ostatních lidí, zvuků nebo zvířat. Pojďme se podívat na to, jak nejlépe a přirozeně přiblížit Vašemu psovi okolní svět.

První krůčky socializace a kdy nejlépe začít

Jakmile si přinesete Vaše štěňátko domů, už tím začíná první seznamování s rodinou, novým prostředím. Toto je klíčová zkušenost, se kterou Vašemu mazlíčkovi můžete pomoci. Dopřejte mu pouze pozitivní zkušenosti, ať má příjemný vstup do Vaší rodiny a potažmo i do života. Tréninkem se stává už samotné prozkoumávání nového domova, jeho členů i potkávání se s dalšími zvířaty, které s rodinou žijí.

  • Seznámení s domovem, členy rodiny a dalšími zvířaty.
  • Zvykání si na každodenní rituály/situace, zvuky v domácnosti a okolí.
  • Interakce se zvířaty, vzájemné očichávání.
  • Průzkum nejbližšího okolí, zahrady, parku.
  • Potkávání se s příbuznými i cizími lidmi během venčení.
  • Představte mu různé způsoby cestování dopravními prostředky. I když bude Váš pes ryze „domácího ražení“, nikdy nevíte, kdy se Vám to bude hodit.
  • Učte Vašeho psa, že návštěva veterináře je další záležitostí, která může probíhat v klidu a bezpečí. Včetně stráveného času v čekárně s ostatními zvířaty.
  • I nečekané silné zvuky, nebo podobné jevy se dají zvládnout v klidu. Pokud i Vy budete vnímat tyto stavy pokojně, Váš pes se to od Vás rád naučí. Pamatujte: Váš stres je i jeho stres.
  • Skvělou pomůckou Vám bude vodítko, kterým můžete psovi nastavovat mantinely, kam smí a kam už nikoliv. Věřte, že tuto „hru“ rychle pochopí.
  • Socializace je vlastně celoživotní proces. Každý den může Váš pes vnímat nové a nové vjemy, které mu budou k užitku.

Jak důležitá je socializace?

Dobře socializovaný pes s radostí zvládá všechny nové povely, lehce se učí, je poslušnější, a především si naplno užívá život plný her. Socializace přispívá k dobrému duševnímu zdraví Vašeho kamaráda, je zcela oproštěn od zbytečných strachů a úzkostí z neznámých situací, nebo lidí. Dopřávejte Vašemu psovi co nejčastější kontakt s „okolním světem“, tak aby mu všední činnosti nedělali sebemenší problém a zároveň ho vnitřně posilovaly. Jeho vztah s ostatními členy rodiny a Vašimi známými bude harmonický.

Základním prvkem je pomáhat vytvářet pouze pozitivní zkušenosti, aby Váš pes dosáhl maximálního sebevědomí a zároveň oddané poslušnosti, ze které bude mít i upřímnou radost. Nešetřete pochvalami, ať už pomocí pamlsku, nebo pouhým vlídným slovem a pohlazením.

Socializovaný pes Vás bude příjemně doprovázet na každém Vašem kroku, nebude se záměrně vyhýbat žádným nečekaným situacím. Bude Vám plně věřit, že i v případě, kdy se dostane do nepředvídatelného stavu, může se na Vás stoprocentně spolehnout. Budete jeho oporou, které důvěřuje jedinečným způsobem. Věřte, že se Vám práce se socializací vrátí nebývalým způsobem – věrným, poslušným a nezištným přátelstvím psího kamaráda.