Plánujete si pořídit malého společníka s krunýřem, který se stane Vaším novým členem domácnosti? Jak nejlépe pečovat o suchozemskou želvu, co ji nejvíce chutná a prospívá? Projděte si s námi důležité body péče o želvu, aby Vás její chov v žádném případě nepřekvapil. Přesto že je želva celkem nenáročný tvor, i starost o tohoto mazlíčka má svá pravidla.

Pozoruhodný tvor s citlivou duší

Suchozemská želva je svým krunýřem velmi originální domácí mazlíček. Určitě za Vámi nepřijde jako pes, nebo kočka, ale svou společností Vás rozhodně potěší. Teplomilná želva potřebuje ke svému životu dostatek prostoru pro prozkoumávání. Přesto, že je celkem pomalá, může se Vám i tak rychle dostat z dohledu. Ráda vyhledává skrýše pro úkryt, a to nejen do svého krunýře. Nastavte ji mantinely, jak daleko se může vydat. Potěší ji teplé místo, kde se bude moci s radostí vyhřívat. V příznivých podmínkách se dožívá úctyhodného věku, počítejte tedy s tím, že Vám bude dělat společnost po dlouhá léta, pokud se postaráte o její klidný a pohodový život.

Komfortní podmínky v srdci Vašeho domova pro zvídavou želvu

Místo pelíšku, kterým disponuje Váš pes pořiďte želvě prostorné terárium. Tam bude trávit většinu svého života, proto dbejte na správnou velikost, aby nebyla příliš omezována na pohyb. Doplňte tento prostor přírodninami jako jsou kořeny, kameny, nebo další prvky pro úkryt. Postarejte se o napodobení přirozeného prostředí, které ji bude co nejvíce vyhovovat. Hlavní součástí, kterou želva ocení je bezesporu výhřevná žárovka, kterou bude považovat za své slunce. Teplota pod žárovkou by během dne měla dosahovat zhruba 30–40 °C. Dopřejte želvě i místo, kde se ráda ochladí, jednak můžete poskytnou misku s vodou, nebo pravidelně rosit terárium. Pokud máte k dispozici zahradu, nebo zatravněnou plochu, můžete želvu pustit ven se napást. Samozřejmě pod dohledem, aby nebyla v ohrožení dalších zvířat, nebo Vám „nefrnkla“ na neplánovaný výlet.

Vegetarián, nebo masožravec?

Ve svém přirozeném prostředí je želva býložravec, který však nepohrdne drobným hmyzem, slimákem, nebo šnekem. Téměř 90 % podílu její stravy tvoří byliny, trávy a zelené rostliny. Další pochoutkou, na které si ráda smlsne je sladké ovoce a šťavnatá zelenina. Ovoce podáváme jen jako zpestření. Nezbytné je pro želvu doplňování minerálních látek. Do krmné dávky zařaďte seno a granule vhodné pro suchozemské želvy, ty obsahují přesnou dávku vitamínů a dalších živin potřebných pro imunitní systém, trávení a celkový dobrý zdravotní stav.

Oblíbené dobroty, které želvám chutnají a prospívají:

  • Luční byliny a trávy (pampeliška, jitrocel, jetel, divoký jahodník apod.),
  • ledový a římský salát, polníček, zelí, rukola, čekanka, strouhaná mrkev,
  • seno,
  • granule vhodné pro suchozemské želvy s obsahem důležitých živin,
  • v malé míře podáváme zralé ovoce.

Zimní spánek versus řízený odpočinek

Tak jako medvěd přečká nevlídné zimní měsíce ve stavu spánku, ne jinak je tomu u želvy. Zimní spánek není nezbytné dodržovat po celé zimní měsíce. Ale odpočinek, ke kterému ji připravíme podmínky bude pro ni zdravotním přínosem. Jak na to?

*Zkraťte nejdříve dobu svícení výhřevné žárovky na minimum,

*snižte přísun potravy,

*začátkem prosince by měla být želva připravena k zimnímu spánku,

*důležité je pro ni maximální vyprázdnění trávicího traktu,

*dobu trvání ji můžete určit sami (minimálně jeden měsíc ji nechte v klidu),

*po této době začněte s vyšší intenzitou svícení a podávání krmiva,

*zimní spánek by měly podstupovat jen silní a zdraví jedinci (porada s odborníkem je na místě).

Troufnete si na neobvyklého domácího mazlíčka i Vy?