Prohlížet data

Srpen 2024

Staráme se

Důsledná dentální hygiena, svěží dech a zoubky jako perličky

20. 8. 2024 • Autor

Stejně jako je důležitá výživa, nebo údržba srsti je i dentální hygiena na předních příčkách péče o Vašeho psího kamaráda. Předejdete nejen zápachu z dutiny ústní, ale i závažnějším potížím. Dobrá zpráva je, že to jde i zábavnou formou.

Prevence je základ

Koukněme se Vašemu psovi preventivně na „zoubek“. Není to žádná věda. Z našeho každodenního života známe zubní kartáček a pastu, ne jinak to bude i u Vašeho chlupáče. Ze široké nabídky si určitě vyberete ten správný pro psa dle stáří, plemene, citlivosti dásní a dalších parametrů. S péčí o zuby začínejte již od mala, tak aby si Váš pes zvykl a zařadil ji mezi každodenní aktivitu. Pravidelnou péčí o chrup zabráníte nechtěné tvorbě zubního plaku, kamene a podpoříte svěží dech. Na výběr jsou i další doplňky v péči o chrup jako například zubní gel, ústní sprej, nebo ochucený roztok do pitné vody. Chuť doplňků je uzpůsobena tak, aby byla pro psí kamarády atraktivní. Nebude tedy překvapením, že může chutnat po kuřecím mase, nebo játrech.

Zábavné čištění zoubků, péče hrou

Hravou formou vyčistíte Vašemu psímu kamarádovi zuby od zubního plaku a ani to nemusí vědět. Do hry přichází dentální hračky, které se zábavnou formou postarají o hygienu dutiny ústní. Péče zahrnuje kousání, žvýkání hraček z různých materiálů, které účinně odstraňují nežádoucí plak. Vyzkoušet můžete dentální kousací kroužky, tyčinky, provazové hračky. Dentálními hračkami podpoříte i rychlejší uvolnění mléčných zubů u štěňat a poskytnete úlevu dásním. V neposlední řadě si Váš pes posiluje žvýkací svaly.

Rovněž vhodně zvolené granule poskytnou v dentální hygieně skvělou službu. Zkuste například PROFIDOG s optimální velikostí granulí dle plemene Vašeho psa, nutričně vyvážené, s vysokým obsahem masa a vynikající chutí.

  • Optimální velikost granulí PROFIDOG dle plemene Vašeho psa.
  • Kompletní vyvážené suché krmivo.
  • Nutričně vyvážené a chutné granule.
  • Optimální poměr proteinů, vlákniny, tuků a vitamínů.
  • Vysoký obsah masa.
  • Podpora imunitního systému a látkové výměny.
  • Rovnováha trávicího systému.
  • Okamžité dodání potřebné energie.
  • PROFIDOG je pořádná porce granulí z čerstvého masa.

Funkční doplňky jako chutný pomocník při péči o dásně a zuby

Vynikající pochoutkou lze podpořit například svěží dech, pevné dásně a posílené žvýkací svaly. Funkční pamlsky určené pro dentální hygienu jsou chuťově atraktivní a významně ovlivňují stav chrupu Vašeho psa. Nejen, že si Váš pes skvěle pochutná a zabaví se na dlouhou dobu, zároveň si kousáním tyčinek posiluje čelisti, odstraňuje zubní plak a zamezí tvorbě zubního kamene. Na výběr jsou různé druhy žvýkacích tyčinek, plátků, nebo malých snacků. Vyberte příchuť vhodnou pro mlsný jazýček Vašeho psího kamaráda. Budou to mentolové tyčinky, zvěřinové, hovězí, kachní, nebo krůtí snacky s přídavkem kalcia? Sortiment je široký. Nepřekračujte doporučené množství určené pro vašeho psa, jen tak mu zabezpečíte spokojené trávení. Vždy berte pouze jako doplněk k běžné krmné dávce.

Staráme se

Jak začít malými krůčky se socializací Vašeho psa a proč je tak prospěšná?

14. 8. 2024 • Autor

Socializace psa je jedním z klíčových prvků, které Vám zabezpečí spokojené soužití s Vaším čtyřnohým kamarádem. Je důležitá pro psa samotného, tak i pro Vás coby majitele. Předejdete nepříjemným situacím, jako je strach z ostatních lidí, zvuků nebo zvířat. Pojďme se podívat na to, jak nejlépe a přirozeně přiblížit Vašemu psovi okolní svět.

První krůčky socializace a kdy nejlépe začít

Jakmile si přinesete Vaše štěňátko domů, už tím začíná první seznamování s rodinou, novým prostředím. Toto je klíčová zkušenost, se kterou Vašemu mazlíčkovi můžete pomoci. Dopřejte mu pouze pozitivní zkušenosti, ať má příjemný vstup do Vaší rodiny a potažmo i do života. Tréninkem se stává už samotné prozkoumávání nového domova, jeho členů i potkávání se s dalšími zvířaty, které s rodinou žijí.

  • Seznámení s domovem, členy rodiny a dalšími zvířaty.
  • Zvykání si na každodenní rituály/situace, zvuky v domácnosti a okolí.
  • Interakce se zvířaty, vzájemné očichávání.
  • Průzkum nejbližšího okolí, zahrady, parku.
  • Potkávání se s příbuznými i cizími lidmi během venčení.
  • Představte mu různé způsoby cestování dopravními prostředky. I když bude Váš pes ryze „domácího ražení“, nikdy nevíte, kdy se Vám to bude hodit.
  • Učte Vašeho psa, že návštěva veterináře je další záležitostí, která může probíhat v klidu a bezpečí. Včetně stráveného času v čekárně s ostatními zvířaty.
  • I nečekané silné zvuky, nebo podobné jevy se dají zvládnout v klidu. Pokud i Vy budete vnímat tyto stavy pokojně, Váš pes se to od Vás rád naučí. Pamatujte: Váš stres je i jeho stres.
  • Skvělou pomůckou Vám bude vodítko, kterým můžete psovi nastavovat mantinely, kam smí a kam už nikoliv. Věřte, že tuto „hru“ rychle pochopí.
  • Socializace je vlastně celoživotní proces. Každý den může Váš pes vnímat nové a nové vjemy, které mu budou k užitku.

Jak důležitá je socializace?

Dobře socializovaný pes s radostí zvládá všechny nové povely, lehce se učí, je poslušnější, a především si naplno užívá život plný her. Socializace přispívá k dobrému duševnímu zdraví Vašeho kamaráda, je zcela oproštěn od zbytečných strachů a úzkostí z neznámých situací, nebo lidí. Dopřávejte Vašemu psovi co nejčastější kontakt s „okolním světem“, tak aby mu všední činnosti nedělali sebemenší problém a zároveň ho vnitřně posilovaly. Jeho vztah s ostatními členy rodiny a Vašimi známými bude harmonický.

Základním prvkem je pomáhat vytvářet pouze pozitivní zkušenosti, aby Váš pes dosáhl maximálního sebevědomí a zároveň oddané poslušnosti, ze které bude mít i upřímnou radost. Nešetřete pochvalami, ať už pomocí pamlsku, nebo pouhým vlídným slovem a pohlazením.

Socializovaný pes Vás bude příjemně doprovázet na každém Vašem kroku, nebude se záměrně vyhýbat žádným nečekaným situacím. Bude Vám plně věřit, že i v případě, kdy se dostane do nepředvídatelného stavu, může se na Vás stoprocentně spolehnout. Budete jeho oporou, které důvěřuje jedinečným způsobem. Věřte, že se Vám práce se socializací vrátí nebývalým způsobem – věrným, poslušným a nezištným přátelstvím psího kamaráda.

Staráme se

Suchozemská želva u Vás doma, aneb nejlepší péče o ni

7. 8. 2024 • Autor

Plánujete si pořídit malého společníka s krunýřem, který se stane Vaším novým členem domácnosti? Jak nejlépe pečovat o suchozemskou želvu, co ji nejvíce chutná a prospívá? Projděte si s námi důležité body péče o želvu, aby Vás její chov v žádném případě nepřekvapil. Přesto že je želva celkem nenáročný tvor, i starost o tohoto mazlíčka má svá pravidla.

Pozoruhodný tvor s citlivou duší

Suchozemská želva je svým krunýřem velmi originální domácí mazlíček. Určitě za Vámi nepřijde jako pes, nebo kočka, ale svou společností Vás rozhodně potěší. Teplomilná želva potřebuje ke svému životu dostatek prostoru pro prozkoumávání. Přesto, že je celkem pomalá, může se Vám i tak rychle dostat z dohledu. Ráda vyhledává skrýše pro úkryt, a to nejen do svého krunýře. Nastavte ji mantinely, jak daleko se může vydat. Potěší ji teplé místo, kde se bude moci s radostí vyhřívat. V příznivých podmínkách se dožívá úctyhodného věku, počítejte tedy s tím, že Vám bude dělat společnost po dlouhá léta, pokud se postaráte o její klidný a pohodový život.

Komfortní podmínky v srdci Vašeho domova pro zvídavou želvu

Místo pelíšku, kterým disponuje Váš pes pořiďte želvě prostorné terárium. Tam bude trávit většinu svého života, proto dbejte na správnou velikost, aby nebyla příliš omezována na pohyb. Doplňte tento prostor přírodninami jako jsou kořeny, kameny, nebo další prvky pro úkryt. Postarejte se o napodobení přirozeného prostředí, které ji bude co nejvíce vyhovovat. Hlavní součástí, kterou želva ocení je bezesporu výhřevná žárovka, kterou bude považovat za své slunce. Teplota pod žárovkou by během dne měla dosahovat zhruba 30–40 °C. Dopřejte želvě i místo, kde se ráda ochladí, jednak můžete poskytnou misku s vodou, nebo pravidelně rosit terárium. Pokud máte k dispozici zahradu, nebo zatravněnou plochu, můžete želvu pustit ven se napást. Samozřejmě pod dohledem, aby nebyla v ohrožení dalších zvířat, nebo Vám „nefrnkla“ na neplánovaný výlet.

Vegetarián, nebo masožravec?

Ve svém přirozeném prostředí je želva býložravec, který však nepohrdne drobným hmyzem, slimákem, nebo šnekem. Téměř 90 % podílu její stravy tvoří byliny, trávy a zelené rostliny. Další pochoutkou, na které si ráda smlsne je sladké ovoce a šťavnatá zelenina. Ovoce podáváme jen jako zpestření. Nezbytné je pro želvu doplňování minerálních látek. Do krmné dávky zařaďte seno a granule vhodné pro suchozemské želvy, ty obsahují přesnou dávku vitamínů a dalších živin potřebných pro imunitní systém, trávení a celkový dobrý zdravotní stav.

Oblíbené dobroty, které želvám chutnají a prospívají:

  • Luční byliny a trávy (pampeliška, jitrocel, jetel, divoký jahodník apod.),
  • ledový a římský salát, polníček, zelí, rukola, čekanka, strouhaná mrkev,
  • seno,
  • granule vhodné pro suchozemské želvy s obsahem důležitých živin,
  • v malé míře podáváme zralé ovoce.

Zimní spánek versus řízený odpočinek

Tak jako medvěd přečká nevlídné zimní měsíce ve stavu spánku, ne jinak je tomu u želvy. Zimní spánek není nezbytné dodržovat po celé zimní měsíce. Ale odpočinek, ke kterému ji připravíme podmínky bude pro ni zdravotním přínosem. Jak na to?

*Zkraťte nejdříve dobu svícení výhřevné žárovky na minimum,

*snižte přísun potravy,

*začátkem prosince by měla být želva připravena k zimnímu spánku,

*důležité je pro ni maximální vyprázdnění trávicího traktu,

*dobu trvání ji můžete určit sami (minimálně jeden měsíc ji nechte v klidu),

*po této době začněte s vyšší intenzitou svícení a podávání krmiva,

*zimní spánek by měly podstupovat jen silní a zdraví jedinci (porada s odborníkem je na místě).

Troufnete si na neobvyklého domácího mazlíčka i Vy?